Kremowy sos z wędzonym łososiem i wódką

    Kremowy sos z wędzonym łososiem i wódką

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 85 osób

    Gęsty, kremowy sos, który wspaniale uzupełni Twój ulubiony makaron. Przepis łatwo podwoić lub potroić, jeśli potrzebne są więcej niż 2 porcje. Podawać z ulubionym makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka cebuli drobno pokrojonej w kostkę
    • 70 g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
    • 60 ml wódki
    • 60 ml (1/4 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 45 g drobno posiekanych pomidorów
    • 120 ml (1/2 szkl.) sosu pomidorowego
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/8 łyżki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę z wędzonym łososiem. Gdy z garnka zaczyna lekko lecieć dym, odsunąć garnek z dala od źródła ciepła i dodać wódkę.
    2. Gdy wódka się wypali, położyć garnek z powrotem na ogniu i wmieszać pomidory, sos pomidorowy i śmietanę kremówkę.
    3. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką. Gotować tak długo, aby sos osiągnął pożądaną konsystencję; podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis