Kremowa zupa z kiełbasą i ziemniakami

    Kremowa zupa z kiełbasą i ziemniakami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 141 osób

    Sycący i szybki posiłek lub przystawka. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą zupę (ja taką lubię), dodaj mieszaninę mleka i mąki i gotuj, aż zgęstnieje. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki wielkości 0,5 cm
    • 400 ml bulionu wołowego
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 235 ml wody
    • 350 g kiełbasy pokrojonej w 1 cm kawałki
    • 300 ml zagęszczonego bulionu drobiowego
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu, wymieszać ziemniaki z cebulą, selerem, bulionem wołowym, bulionem drobiowym i wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut. Dodać kiełbasę i zagęszczony bulion drobiowy, i kontynuować gotowanie, aby zupa nieco zgęstniała. Doprawić pieprzem. Podawać na gorąco.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis