Kolorowa sałatka z tuńczyka

    Kolorowa sałatka z tuńczyka

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Ta sałatka o świeżym smaku dostała swoją nazwę od kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, które zapewnią Waszym podniebieniom ciekawych doznań! Zamiast czerwonej papryki można użyć żółtą. Podawać na liściach sałaty lub na chrupiąch bułkach razowych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka, odsączonego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 0,5 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 7 kropel ostrego sosu chili
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W misce wymieszać tuńczyka z majonezem, papryką, czerwoną cebulą, zieloną cebulką, czosnkiem, pietruszką, octem, sokiem z cytryny, ostrym sosem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis