Kiełbasa ze smażonym ryżem

    Kiełbasa ze smażonym ryżem

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 55 osób

    Trochę polskiego smaku wymieszanego z ulubionym smakiem z Filipin. Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek ryżu. To zdecydowanie ulubione danie w moim domu! Ryż musi być koniecznie ugotowany dzień wcześniej. Świeży ryż popsuje to danie, bo zrobi się paciara. Czasem można dodać więcej warzyw - dla odmiany.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
    • 3 duże marchewki, starte
    • 1/4 główki kapusty, poszatkowana
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 450 g kiełbasy pokrojonej w kostkę wielkości 1,5 cm
    • 550 g ugotowanego białego ryżu
    • 1/8 szklanki sosu sojowego (do smaku)
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wmieszać marchew, kapustę i czosnek, i smażyć, aż czosnek zacznie się przypiekać. Wmieszać kiełbasę i dobrze podgrzać całość (smażyć około 3 minuty).
    2. Pokruszyć ryż w rękach, aby rozbić grudki. Następnie wmieszać ryż do warzyw i kiełbasy na patelni. Chwilę podgrzewać, a następnie dodać sos sojowy. Rozbełtać 1 jajko i dokładnie wmieszać do ryżu. Po jednym na raz rozbełtywać i mieszać z ryżem pozostałe 2 jajka. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, często mieszając.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis