Kołaczki Yvonne

    Kołaczki Yvonne

    4polubienia
    10godz.45min.


    Zrobione przez 19 osób

    Wypełnione dżemem świąteczne ciasteczka, odkąd pamiętam, towarzyszą na polskim stole wigilijnym.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciasteczka

    • 625 g mąki
    • 4 żółtka
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 450 g tłuszczu do pieczenia
    • 235 ml mleka
    • 30 g suchych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 320 g ulubionego dżemu owocowego
    • 40 g cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.45min. 

    1. Podgrzać lekko mleko. Rozpuścić drożdże w mleku, odstawić. W średniej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po kawałku tłuszcz i mieszać, do uzyskania mączystej masy. Dodać żółtka i mleko z drożdżami i wymieszać. Zagnieść ciasto, a następnie włożyć na noc do lodówki.
    2. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    3. Posypać czystą, suchą powierzchnię cukrem pudrem. Ugniatać ciasto przez kilka minut. Ostrożnie rozwałkować ciasto na grubość ½ cm. Wyciąć kółka okrągłą foremką. Nałożyć łyżeczkę dżemu na środku każdego wykrojonego ciasta. Złożyć dwa brzegi ciasta razem i docisnąć widelcem.
    4. Piec przez 12 do 15 minut w nagrzanym piekarniku. Nie przechowywać w szczelnym pojemniku, gdyż kołaczki mogą za bardzo zmięknąć.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis