Kiełbasa w kokardkach

    Kiełbasa w kokardkach

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 52 osoby

    Wpadłam na ten przepis, gdy nie miałam w domu wołowiny. To kiełbasa duszona w sosie pomidorowym z makaronem kokardki. Wspaniale smakuje z bułeczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 500 g ulubionej kiełbasy
    • 2 puszki (po 400 ml) pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 puszka (240 ml) sosu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie (ok. 200 g) trzykolorowego farfalle (makaronu kokardki)
    • 20 g startego parmezanu, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i podsmażać 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut.
    2. Dodać pomidory, sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku, oraz makaron. Wszystko razem dobrze wymieszać, upewniając się, że mieszanina jest wystarczająco mokra aby makaron się ugotował. W razie potrzeby dodać trochę wody.
    3. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy makaron będzie miękki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis