Kiełbasa w sosie malinowym na kaszy mannej z serem

    Kiełbasa w sosie malinowym na kaszy mannej z serem

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 57 osób

    To prosty przepis, ale danie jest imponujące ze względu na swój niepowtarzalny smak. Jedno z ulubionych dań mojej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 ml (1,5 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) wody
    • 155 g (1 szkl.) suchej kaszy mannej
    • 115 g (1 szkl.) startego sera cheddar
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 450 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
    • 95 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 170 g drobno posiekanej cebuli
    • 350 g (1 szkl.) dżemu malinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondlu wymieszać wodę z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kaszę mannę, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować, aż kasza zgęstnieje (około 10 minut). Wmieszać ser i zdjąć z ognia.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać kiełbasę, pieczarki i cebulę, i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią. Dodać dżem i dusić, aż grzyby i kiełbasa dobrze pokryją się sosem, a sos będzie jednolity (około 5 minut). Podawać na kaszy mannej z serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis