Kołaczki Sophie

    Kołaczki Sophie

    8polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 41 osób

    To jest przepis na kołaczki od mojej babci Sophie i prawdopodobnie pochodzi od jej babki z Polski. Moja rodzina uwielbia się nimi objadać podczas Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość sztuk: 18 ciasteczek

    • 170 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 225 g masła
    • 250 g mąki
    • 2 łyżki cukru
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 600 g nadzienia jabłkowego do ciast (może być dżem jabłkowy)
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. Zmiksować masło mikserem lub w robocie kuchennym i dodać do serka śmietankowego.
    3. Do małej miseczki przesiać wszystkie suche składniki oprócz cukru pudru.
    4. Dodać suche składniki do mieszanki z serkiem i masłem i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.
    5. Ugniatać aż powstanie twarde ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włożyć do lodówki na około pięć minut.
    6. Rozwałkować ciasto do grubości 1/2 cm.
    7. Za pomocą foremki do wykrawania ciastek lub szklanki, wykroić ciastka o średnicy 7,5 cm. Wałkować resztki ciasta, aż zostanie wykorzystana całość. Kciukiem zrobić wgłębienie w każdym ciastku. Nałożyć 1/2 łyżeczki nadzienia do każdego wgłębienia.
    8. Piec około 20 minut (aż ciastka będą lekko złociste). Pozostawić do ostygnięcia na metalowej podstawce. Posypać lekko cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis