Jagodowe muffiny z kruszonką

    Jagodowe muffiny z kruszonką

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 661 osób

    Te muffinki będą bardzo wilgotne, jeśli nie będziesz za długo wyrabiać ciasta. Jestem wyczulona na punkcie muffinów, a ten przepis stosowałam już wielokrotnie, co chyba mówi samo za siebie. Zobaczysz, że gdy raz spróbujesz tych muffinków, nigdy już nie sięgniesz po sklepowe.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki świeżych jagód
    • 1/2 szklanki masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować tłuszczem 12 foremek do babeczek lub wyłożyć je papierowymi foremkami.
    2. Do średniej miski przesiać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Jagody posypać 1 lub 2 łyżeczkami tej mieszaniny i odstawić. (Dzięki tej prostej sztuczce ciasto nie zrobi się sine.)
    3. W dużej misce zmiksować na puszystą masę 3/4 szklanki cukru z 1/2 kostki masła. Dodać jaja i wymieszać z wanilią i skórką z cytryny. Delikatnie zagniatać ciasto dodając suche składniki na przemian z mlekiem. Dodać jagody. Delikatnie raz zamieszać! Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek.
    4. W małej misce wymieszać 5 łyżek cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżkami mąki. Dodać 2 łyżki masła i wyrobić je widelcem lub mieszadłem do kruchych ciast tak, by powstała kruszonka. Posypać nią ciasto w foremkach.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut, aż wykałaczka wkłuta w środek muffina będzie po wyjęciu sucha. Studzić w foremkach na kratce do studzenia ciast. Babeczki te można zamrażać, a przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej. Mam nadzieję, że będą smakowały!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis