Jagodowe muffiny z kruszonką

    (724)

    Te muffinki będą bardzo wilgotne, jeśli nie będziesz za długo wyrabiać ciasta. Jestem wyczulona na punkcie muffinów, a ten przepis stosowałam już wielokrotnie, co chyba mówi samo za siebie. Zobaczysz, że gdy raz spróbujesz tych muffinków, nigdy już nie sięgniesz po sklepowe.


    Zrobione przez 662 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki świeżych jagód
    • 1/2 szklanki masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować tłuszczem 12 foremek do babeczek lub wyłożyć je papierowymi foremkami.
    2. Do średniej miski przesiać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Jagody posypać 1 lub 2 łyżeczkami tej mieszaniny i odstawić. (Dzięki tej prostej sztuczce ciasto nie zrobi się sine.)
    3. W dużej misce zmiksować na puszystą masę 3/4 szklanki cukru z 1/2 kostki masła. Dodać jaja i wymieszać z wanilią i skórką z cytryny. Delikatnie zagniatać ciasto dodając suche składniki na przemian z mlekiem. Dodać jagody. Delikatnie raz zamieszać! Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek.
    4. W małej misce wymieszać 5 łyżek cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżkami mąki. Dodać 2 łyżki masła i wyrobić je widelcem lub mieszadłem do kruchych ciast tak, by powstała kruszonka. Posypać nią ciasto w foremkach.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut, aż wykałaczka wkłuta w środek muffina będzie po wyjęciu sucha. Studzić w foremkach na kratce do studzenia ciast. Babeczki te można zamrażać, a przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej. Mam nadzieję, że będą smakowały!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (724)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis