Gulasz z kiełbasy z jarmużem

    Gulasz z kiełbasy z jarmużem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Gęsty gulasz na bazie ziemniaków, świeżego jarmużu i kawałków pikantnej kiełbasy. Jest to kompletny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 55 g masła
    • 2400 ml (10 szkl.) wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • 1200 g jarmużu - opłukanego, osuszonego i poszatkowanego
    • 300 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Włożyć ziemniaki do dużego garnka na zupę i postawić na średnim ogniu. Dodać masło i wodę i doprowadzić do wrzenia. Dusić ziemniaki aż zmiękną. Odlać płyn do miseczki, a ziemniaki utłuc w garnku na puree. Wlać odłożony płyn z powrotem do garnka z ziemniakami, dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    2. Wmieszać świeży jarmuż i kiełbasę i gotować przez kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis