Grzanki do zupy

Zrobienie własnoręcznie grzanek do zup lub sałat jest naprawdę całkiem ważnym zadaniem. Przynajmniej wiadomo wtedy, co w tych grzankach siedzi. No i można z dumą oznajmić przy stole, że to własnej roboty. Można im też nadać osobisty charakter, dodając ulubionych ziół lub innych aromatów.

Carol

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 15 kromek białego pieczywa
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. Z czerstwych kromek usunąć skórki. Posmarować kromki z obu stron roztopionym masłem. Pokroić na małe kostki. Zależnie od upodobań, posypać solą czosnkową lub ziołami. Ułożyć kostki na suchej blasze do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, lub aż się zrumienią. Ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub torebce foliowej. Podawać do zup i sałatek.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie