Grillowany miecznik z rozmarynem

    Grillowany miecznik z rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 197 osób

    Prosta marynata z białego wina sprawia, że ten grillowany miecznik smakuje wyjątkowo. Rozmaryn użyty jest zarówno w marynacie, jak i w sosie z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, którym ryba jest skropiona tuż przed podaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 4 steki z miecznika (po 115 g)
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 plasterki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W 20 cm naczyniu żaroodpornym wymieszać wino z czosnkiem i 1 łyżeczką rozmarynu. Oprószyć rybę solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i obrócić, aby całe steki pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. W małej misce wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek i pozostałym rozmarynem. Odstawić.
    3. Rozgrzać grill na średniej temperaturze.
    4. Przełożyć rybę do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami, a marynatę wylać. Lekko posmarować olejem ruszt grilla, aby ryba nie przywierała. Obracając jeden raz, grillować steki przez 10 minut lub do momentu, gdy mięso będzie można łatwo dzielić widelcem. Przełożyć rybę na półmisek. Polać sosem cytrynowym i udekorować każdy stek plasterkiem cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis