Grillowany łosoś Tiny

    Grillowany łosoś Tiny

    9polubień
    2godz.31min.


    Zrobione przez 4114 osób

    Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru, z nutą cytryny i czosnku, to idealne słono-słodkie uzupełnienie pysznych filetów z łososia. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g filetów z łososia
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 4 łyżki brązowego cukru
    • 5 łyżek wody
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • cytryna i szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.31min. 

    1. W małej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, wodą, olejem roślinnym, skórką cytynową i czosnkiem. Włożyć rybę do dużego plastikowego woreczka, który można zamknąć, i wlać do niej sos sojowy, a następnie zamknąć woreczek i obracać rybę, żeby dobrze pokryła się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    2. Rozgrzać grill na średniej temperaturze.
    3. Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Położyć filety z łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu, a marynatę wylać. Grillować łososia przez 6 do 8 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
    4. Udekorować cytryną i szczypiorkiem.

    Rada:

    Tego łososia można też upiec w piekarniku: w 220 stopniach C przez ok. 15 minut. Najlepiej wtedy zawinąć go w folię aluminiową, ale nie za ciasno, aby powietrze mogło krążyć w środku paczuszek. Łosoś wychodzi wtedy bardzo delikatny.

    Zobacz jak to zrobić!

    Łosoś z grilla
    Łosoś z grilla

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    RóżaNowacka
    autor:
    4

    - 23 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis