Grillowany halibut Karen

    Grillowany halibut Karen

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 38 osób

    Filety z halibuta marynowane w soku z limonki i ziół są proste i smaczne - wprost idealne na każdą okazję. Salsa ananasowa albo z mango - lub jakakolwiek inna ulubiona - to kropka nad i dla tej grillowanej ryby.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 filetów (po 175 g) z halibuta
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżego soku z limonki
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki oregano
    • 1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Filety z halibuta włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z limonki, tymiankiem, bazylią, oregano i rozmarynem. Polać rybę tą marynatą, przykryć i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
    2. Rozgrzać grill na średniej temperaturze. Dostosować wysokość rusztu tak, by znajdował się 10 do 15 cm od źródła ciepła.
    3. Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Wyjąć halibuta z marynaty, a marynatę wylać. Grillować po 5 minut na każdej stronie, do czasu gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis