Kolby kukurydzy z masłem chrzanowym

    Kolby kukurydzy z masłem chrzanowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 48 osób

    Słodkie, żółte, miękkie kolby kukurydzy z chrzanowo-musztardowym masłem kuszą i nęcą. Wskazówka: masło chrzanowe jest też dobre do kanapek lub warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżki musztardy dijońskiej
    • 2 łyżeczki startego chrzanu
    • 8 kolb kukurydzy, oczyszczonych z liści i umytych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. W niewielkiej misce dobrze wymieszać masło z solą, pieprzem, natką pietruszki, musztardą i chrzanem. Każdą kolbę kukurydzy posmarować równomiernie mniej więcej 1 łyżką tak przygotowanego masła. Zawinąć szczelnie w grubą folię aluminiową. Położyć na blasze do pieczenia.
    3. Piec 40 do 45 minut w nagrzanym piekarniku, aż kukurydza będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis