Francuska brioche

    Francuska brioche

    6polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 69 osób

    Brioszka - to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 3 jajka
    • 2 żółtka
    • 170 g miękkiego masła
    • 420 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
    • 1 białko
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Pierwsze siedem składników umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „ciasto".
    2. Wyrobione ciasto wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagnieść 5 do 10 razy. Podzielić na 2 lub 3 części. Uformować w wałeczki. Spleść lub skręcić wałeczki razem. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać 1 białko z wodą i rozprowadzić pędzelkiem po powierzchni ciasta.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku na głęboki złoty kolor, około 20 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis