Focaccia z suszonymi pomidorami

    Focaccia z suszonymi pomidorami

    1polubienie


    Zrobione przez 74 osoby

    To nie jest zwykłe pieczywo - to cały posiłek! Chrupiąca foccacia prosto z pieca z pomidorami w środku i serem na zewnątrz. Aż ślinka cieknie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 3,5 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki margaryny
    • 2 łyżeczki suchych drożdży
    • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki parmezanu
    • 2 łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu
    • 1 łyżeczka soli czosnkowej
    • 1 szklanka tartego sera mozzarella

    Sposób przygotowania

    1. Do automatu do chleba wlać wodę i dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, masło lub margarynę i pomidory w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić maszynę na wyrabianie ciasta i włączyć. Ciasto będzie ważyło 225 g.
    2. Po zakończeniu cyklu wyrabiania, wyjąć ciasto z automatu. Ugniatać przez 1 minutę ręcznie. Następnie włożyć do posmarowanej olejem miski i przewrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
    3. Blachę wielkości 25 x 40 cm oprószyć kaszką kukurydzianą. Ciasto rozwałkować, by pasowało wielkością do blachy. Opuszkami palców porobić w nim wgłębienia. Powierzchnię posmarować olejem. Przykryć ciasto wilgotną szmatką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    4. Posypać parmezanem, rozmarynem, solą czosnkową i mozzarellą.
    5. Piec w temperaturze 205°C przez 15 minut, lub aż się ładnie zrumieni. Gdy nieco ostygnie, pociąć na kwadraty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis