Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami

    Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami

    12polubień
    35min.


    Zrobione przez 233 osoby

    Prosty przepis na ulubione danie Nowej Anglii: rybę z frytkami. Podawać cytryną, sosem tatarskim lub octem słodowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 1 jajko
    • 1 l oleju roślinnego do smażenia
    • 700 g filetów z dorsza

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Włożyć ziemniaki do średniej miski z zimną wodą. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Następnie wmieszać mleko i jajko, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Odstawić na 20 minut.
    2. W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 175°C.
    3. Smażyć ziemniaki w gorącym oleju, aż zmiękną. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
    4. Zanurzać rybę w cieście, po jednym kawałku na raz, a następnie wkładać do gorącego oleju. Smażyć, aż ryba będzie złocistego koloru. W razie potrzeby zwiększyć ogień, aby olej w patelni utrzymywał 175°C. Dobrze odsączyć na papierowych ręcznikach.
    5. Smażyć ziemniaki ponownie od 1 do 2 minut, co doda im chrupkości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    twiceluck
    autor:
    5

    Znakomity przepis! Rybka wychodzi wspaniała. - 02 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis