Filety rybne w cieście piwnym

    Filety rybne w cieście piwnym

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 146 osób

    Wyjątkowe, aromatyczne ciasto piwne z koperkiem - idealne do głębokiego smażenia. Ryby, które pasują do tego przepisu, to: dorsz, plamiak, okoń morski lub gardłosz atlantycki. Jako przystawkę proponuję frytki, kotleciki ziemniaczane i surówkę z białej kapusty z imbirem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
    • 180 ml (3/4 szklanki) piwa
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 2 jajka
    • 1 kg filetów z dorsza
    • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i koperkiem. Dodać piwo, mleko i jaja i dobrze wymieszać.
    2. Włożyć filety rybne do ciasta, dobrze obtoczyć i pozostawić na 15 minut.
    3. Nagrzać olej we frytownicy do 190 stopni C. Włożyć rybę do gorącego oleju i smażyć aż nabierze złotego koloru. Smażyć rybę partiami, aby utrzymać temperaturę oleju. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis