Filety rybne po włosku

    Filety rybne po włosku

    36polubień
    25min.


    Zrobione przez 706 osób

    Do tej duszonej potrawy najlepiej pasują filety z dorsza. Niesamowicie łatwy i szybki sposób na przyrządzenie doskonale smakującego dania rybnego! Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 70 g czarnych oliwek bez pestek, krojonych w plasterki
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 120 ml białego wytrawnego wina
    • 500 g filetów z dorsza

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem aż zmiękną.
    2. Dodać pomidory, oliwki, natkę pietruszki i wino. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
    3. Do sosu włożyć filety. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż ryba stanie się biała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    9

    Bardzo dobre - 15 mar 2013

    autor:
    4

    z powodu braku dorsza użyłem mintaja z lidla. z powodu braku naci pietruszki użyłem bazylii i oregano. podkręciłem włoską "viagra calabrese" i wyszło super! podstawowa koncepcja świetna! - 22 gru 2013

    OsicA
    autor:
    3

    pyszota - 08 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis