Filety rybne po włosku

  • 19polubień
  • 25min.

Do tej duszonej potrawy najlepiej pasują filety z dorsza. Niesamowicie łatwy i szybki sposób na przyrządzenie doskonale smakującego dania rybnego! Podawać z ryżem.

Bonnie Martin

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 70 g czarnych oliwek bez pestek, krojonych w plasterki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 500 g filetów z dorsza

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem aż zmiękną.
  2. Dodać pomidory, oliwki, natkę pietruszki i wino. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Do sosu włożyć filety. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż ryba stanie się biała.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

SID
autor:
4

Bardzo dobre - 15 mar 2013

OsicA
autor:
2

pyszota - 08 mar 2013

ptak.grzegorz
autor:
1

z powodu braku dorsza użyłem mintaja z lidla. z powodu braku naci pietruszki użyłem bazylii i oregano. podkręciłem włoską "viagra calabrese" i wyszło super! podstawowa koncepcja świetna! - 22 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie