Farfalle ze szparagami i wędzonym łososiem

    Farfalle ze szparagami i wędzonym łososiem

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 53 osoby

    To lekka sałatka z makaronem, w której występuje tylko kilka składników, ale jest bardzo smaczna i doskonała na lato. Jem ją przez cały rok, bo zawiera niewiele tłuszczu i świetnie smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 90 g czubków szparagów ugotowanych na parze
    • 30 g drobno pokrojonego wędzonego łososia
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 1 łyżka drobno posiekanych pistacji
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0 sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
    2. Ugotować szparagi na parze do miękkości, ale tak, by nadal były jędrne. Odcedzić, ostudzić i posiekać.
    3. W dużej misce wymieszać makaron ze szparagami, wędzonym łososiem, sokiem z cytryny, pistacjami, bazylią, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby sałatka miała temperaturę pokojową.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    alaola
    autor:
    1

    Akurat miałam w lodówce szparagi i ochotę na coś nowego! Bardzo smaczna kombinacja z wędzonym łososiem. Trudno było czekać, aż sałatka uzyska pokojową temperaturę!! - 26 mar 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis