Fantastyczny chleb domowej roboty

    Fantastyczny chleb domowej roboty

    2polubienia
    2godz.55min.


    Zrobione przez 586 osób

    Najlepszy domowy chleb - 6 bochenków w niecałe 3 godziny! Jest to wariant przepisu mojej matki, Elaine. Mama ma 75 lat i swoją wersję wciąż robi sama. Ja trochę oszukuję, bo do mojej używam robota kuchennego, żeby zaoszczędzić czasu.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 120 ml (0,5 szklanki) ciepłej wody
    • 21 g suchych drożdży
    • 35 g (0,25 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżka cukru
    • 160 g błyskawicznych płatków owsianych
    • 240 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1065 ml (4,5 szklanki) ciepłej wody
    • 1,5 łyżki soli
    • 100 g (0,6 szklanki) brązowego cukru trzcinowego
    • 160 ml (0,6 szklanki) oleju roślinnego
    • 1370 g (10 szklanek) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. W misie robota kuchennego wymieszać 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki mąki chlebowej i drożdże. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia przez około 5 minut. Zacznie się pienić niemal natychmiast.
    2. Odmierzyć do miski płatki owsiane, 4 i 1/2 szklanki ciepłej wody, mąkę pszenną, sól, 2/3 szklanki cukru i 2/3 szklanki oleju. Mieszać na niskich obrotach haczykowatym mieszadłem do ciasta przez 1 do 2 minut. Zwiększyć trochę prędkość i rozpocząć dodawanie mąki chlebowej, po 1/2 do 1 szklanki na raz, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. O tym, ile trzeba mąki zanim ciasto zacznie się odklejać, decyduje wilgotność otoczenia. To normalne, że ciasto jest lepkie.
    3. Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem i obrócić kilka razy, by natłuścić powierzchnię. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę, lub aż podwoi swoją objętość.
    4. Podzielić ciasto na 6 części. Uformować bochenki i włożyć do natłuszczonych foremek wielkości 10x20 cm. Pozostawić, aż wyrośnie 2,5 cm ponad krawędź formy, zazwyczaj 1 godzinę.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Zostawić w foremkach przez 10 minut do ostygnięcia, po czym wyjąć i studzić na zewnątrz.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis