Dyniowy chleb ze stanu Maine

    Dyniowy chleb ze stanu Maine

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 8118 osób

    Jest to znakomity stary przepis na korzenny, wilgotny chleb ze stanu Maine. Tak naprawdę to chleb ten smakuje najlepiej następnego dnia po upieczeniu. Może też być doskonałym prezentem świątecznym!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 425 g purée z dyni
    • 4 jajka
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • 2/3 szklanki wody
    • 3 szklanki cukru
    • 3,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i oprószyć mąką wnętrze trzech foremek do pieczenia wielkości około 8x18 cm.
    2. W dużej misce dobrze wymieszać razem purée z dyni, jajka, olej, wodę i cukier. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Dodać suche składniki do masy dyniowej i starannie wymieszać. Wlać do przygotowanych foremek.
    3. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. Chleby są gotowe, gdy wkłuta w środek wykałaczka jest po wyjęciu sucha.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis