Cytrynowa sałatka Cezara

    Cytrynowa sałatka Cezara

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1341 osób

    Klasyczna sałatka Cezar podawana w każdej restauracji, znana na całym świecie. Moja jest wegetariańska, bez anchois.

    Ita Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 5 ząbków czosnku, obranych
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • sól i mielony czarny pieprz do smaku
    • olej do smażenia kostek chleba
    • 140 g (1 szklanka) czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę
    • 1 główka sałaty rzymskiej, podartej na kawałki
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W małej misce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, 2 zgniecionymi ząbkami czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącego oleju. Smażyć, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni.
    3. Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią i powstaną grzanki. Wyjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem.
    4. W dużej misce wymieszać sałatę z serem. Polać sosem, a następnie dodać grzanki i cebulę i dobrze wszystko wymieszać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis