Domowej roboty focaccia

    Domowej roboty focaccia

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 145 osób

    To jest naprawdę pyszna focaccia, szczególnie zaraz po wyjęciu z pieca. Znakomity dodatek do zupy lub sałaty. Wyśmienita z plasterkiem salami i kawałkiem świeżej czerwonej papryki.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 440 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka suchych drożdży
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Cukier, sól i drożdże połączyć w misce z 1 szklanką mąki. Dobrze wymieszać. Podgrzać wodę i olej roślinny, aż będą dość ciepłe i wlać razem z jajkiem do miski z drożdżami. Wymieszać mikserem (lub w robocie kuchennym) na niskich obrotach na wilgotną masę. Wyrabiać przez dalsze 2 minuty, wsypując w trakcie wyrabiania 1,75 szklanki mąki, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek miski.
    2. Wyjąć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zarobić z 3/4 szklanki mąki. Nakryć miską i odczekać 5 minut. Wyłożyć na wysmarową tłuszczem blachę do pieczenia. Rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przykryć posmarowaną tłuszczem folią plastikową, a na to ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu przez 30 minut.
    3. Odkryć ciasto i porobić w nim trzonkiem od łyżki otwory w odstępach około 2,5 cm. Skropić oliwą i posypać pokruszonym rozmarynem.
    4. Piec w temperaturze 200°C przez 17 do 27 minut na złoty kolor. Zdjąć z blachy i przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę do ciast.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis