Cioppino z Południowej Kalifornii

    Cioppino z Południowej Kalifornii

    3polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 42 osoby

    Cioppino to gęsty gulasz z owoców morza pochodzący z Monterey Bay w Kalifornii. Ta wersja powstała w San Diego i ma południowo-zachodni smak. Podawać z dużymi chusteczkami, szczypcami do krabów, dodatkowymi miseczkami na muszle i miskami z wodą do mycia rąk (opcjonalnie). Można użyć różnych rodzajów owoców morza, w zależności od tego, co jest danego dnia w sklepie, na targu, lub co się uda złowić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 4 łodygi selera naciowego, posiekanego wraz z liśćmi
    • 4 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 15 g (1/4 szkl.) posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 puszka (800 g) pomidorów w cząstkach
    • 500 ml (2 szkl.) soku pomidorowego
    • 230 ml (ok. 1 szkl.) soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1,5 łyżeczki oregano
    • 1 łyżka tymianku
    • 3/4 łyżeczki chili w proszku
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g steków z halibuta, pokrojonych w kostkę
    • 500 g średnich krewetek - obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 500 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 1 kg oczyszczonych małży w skorupkach
    • 500 g ugotowanego mięsa z kraba
    • 500 g przegrzebków, opłukanych i odcedzonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W dużym garnku na zupę na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę, seler, marchew, ziemniaki i czosnek, i podsmażać przez 5 do 10 minut. Dodać pietruszkę, kolendrę, pomidory, sok pomidorowy, sok z małży, białe wino, bazylię, oregano, tymianek, chili w proszku, pieprz cayenne, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny.
    2. Około 15 do 20 minut przed podaniem, dodać rybę, krewetki, małże, mule, mięso z kraba i przegrzebki. Gotować, mieszając, przez około 5 minut, aż krewetki nie będą już różowe, a muszle małży się otworzą. Usunąć wszystkie zamknięte muszle przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis