Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

    Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 725 osób

    Wspaniały gulasz z owoców morza! Podawać z bochenkiem ciepłego, chrupiącego chleba, który będzie można maczać w sosie!

    Składniki
    ilość porcji: 13 

    • 170 g masła
    • 2 cebule, drobno pokrojone
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 pęczek posiekanej świeżej pietruszki
    • 700 g pomidorów w puszce
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki tymianku
    • 0,5 łyżeczki oregano
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 355 ml (1,5 szklanki) białego wina
    • 700 g dużych krewetek - obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 700 g przegrzebków
    • 18 małych małży
    • 18 muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 200 g mięsa z kraba
    • 700 g filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło, dodać cebulę, czosnek i pietruszkę. Powoli smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać pomidory, rozgniatając je na kawałki. Dodać bulion drobiowy, liście laurowe, bazylię, tymianek, oregano, wodę i wino. Dobrze wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Wmieszać krewetki, przegrzebki, małże, mule i mięso kraba oraz rybę (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 do 7 minut, aż małże się otworzą. Nakładać zupę do miski i podawać gorącą z chrupiącym chlebem!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis