Ciemny chleb żytni

    Ciemny chleb żytni

    2polubienia


    Zrobione przez 135 osób

    Bardzo dobry chleb z automatu do chleba! Dodatkowy cukier zapewnia lepsze wyrastanie. Chleb dobry na tosty.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 265 ml wody
    • 2 łyżki syropu buraczanego (melasy)
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki mąki żytniej
    • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
    • 3/4 łyżeczki nasion kminku
    • 2 łyżeczki drożdży instant

    Sposób przygotowania

    1. Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.
    2. Wybrać cykl podstawowy i nacisnąć przycisk Start.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis