Ciasto żurawinowe z orzechami

    Ciasto żurawinowe z orzechami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Wilgotne, szybkie do zrobienia ciasto z lekkim odcieniem pomarańczy w smaku i kwaśno-słodką nutką żurawin.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka posiekanych żurawin
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
    • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 180 ml (3/4 szklanki) soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę wielkości 12x22 cm.
    2. Mąkę połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać żurawiny i posiekane orzechy i wymieszać.
    3. Jajko wymieszać z olejem, sokiem pomarańczowym i tartą skórką pomarańczową. Wlać do mąki i wszystko razem wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut, lub do momentu, gdy wkłuta w ciasto wykałaczka wychodzi sucha i czysta. Studzić przez 10 minut w formie, a następnie wyjąć i położyć na kratce do ciast. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis