Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

4polubienia
8min.


Zrobione przez 120 osób

Te małe niemieckie kluski kładzione znakomicie pasują do węgierskiego gulaszu!

RHONDA STORY

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 8min. 

  1. W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą. Wyrabiając ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
  2. W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 - 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.

Ostatnio przeglądane

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis