Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

    Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

    4polubienia
    8min.


    Zrobione przez 121 osób

    Te małe niemieckie kluski kładzione znakomicie pasują do węgierskiego gulaszu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 1 łyżeczka soli
    • 3/4 szklanki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 8min. 

    1. W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą. Wyrabiając ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
    2. W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 - 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis