Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

Te małe niemieckie kluski kładzione znakomicie pasują do węgierskiego gulaszu!

RHONDA STORY

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 8min. 

  1. W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą. Wyrabiając ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
  2. W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 - 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie