Ciasto truskawkowe

    Ciasto truskawkowe

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 900 osób

    Ciasto to jest wspaniałe na gorąco lub na zimno, na śniadanie lub na deser. Absolutny faworyt w naszej rodzinie.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 keksówki 12x22 cm

    • 310 g (2 szklanki) świeżych truskawek
    • 390 g (3 i 1/8 szklanki) mąki pszennej
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 4 jajka
    • 135 g (1 i 1/4 szklanki) posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować masłem i oprószyć mąką dwie formy keksowe wielkości 12x22 cm.
    2. Truskawki pokroić i lekko posypać cukrem. Odstawić.
    3. Mąkę, cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski i dobrze wymieszać. Truskawki wymieszać z jajami i olejem. Dodać to do mąki i wymieszać, aż nabierze wilgoci. Na koniec domieszać orzechy. Rozłożyć ciasto po równo do dwóch foremek.
    4. Piec przez 45 do 50 minut, aż wkłuta w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha i czysta. Studzić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić kompletnie na kratce do ciast.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis