Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto piwne do ryby

To najprostsze ciasto piwne doskonale pasuje do prawie każdej białej ryby. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.

Wilma Scott

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
  • 180 ml (3/4 szklanki) piwa
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 700 g filetów z dorsza
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
  2. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Wmieszać mieszaninę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  3. We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
  4. Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie