Ciasto piwne do ryby
1 / 1 Zdjęcie:  Dixie'sMom
Następne

Ciasto piwne do ryby

To najprostsze ciasto piwne doskonale pasuje do prawie każdej białej ryby. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.

Wilma Scott

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
  • 180 ml (3/4 szklanki) piwa
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 700 g filetów z dorsza
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
  2. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Wmieszać mieszaninę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  3. We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
  4. Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie