Ciasto piwne do ryby

    (182)

    To najprostsze ciasto piwne doskonale pasuje do prawie każdej białej ryby. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.


    Zrobione przez 172 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 3 jajka
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
    • 180 ml (3/4 szklanki) piwa
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 700 g filetów z dorsza
    • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
    2. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Wmieszać mieszaninę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    3. We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
    4. Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (182)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis