Ciasto do pizzy Valentina

    Ciasto do pizzy Valentina

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 734 osoby

    Jest to doskonały przepis na pizzę. Ciasto wychodzi szczególnie dobrze, gdy piecze się je na kamieniu do pieczenia pizzy. Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto o średnicy ok. 35 cm

    • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
    • 1 łyżka cukru
    • 9 g (2 i 1/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukier i drożdże wymieszać z wodą, aż się rozpuszczą. Dodać oliwę i sól. Dosypać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Zostawić ciasto na 10 minut.
    2. Wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia lub na kamień i ugniatając palcami zamoczonymi w oliwie rozprowadzić po powierzchni. Posypać ewentualnie bazylią, tymiankiem lub innymi przyprawami. Na wierzchu ułożyć swój ulubiony farsz.
    3. Piec 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis