Ciabatta

    Ciabatta

    10polubień
    2godz.


    Zrobione przez 422 osoby

    Do wykonania tego prostego przepisu można wykorzystać automat do chleba i jego funkcję wyrabiania ciasta. Ja piekę ciabattę co najmniej 3 razy w tygodniu!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 350 g (1,5 szklanki) wody
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 450 g (3,25 szklanki) mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki drożdży instant

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „ciasto" i włączyć urządzenie.
    2. Po zakończeniu cyklu ciasto będzie bardzo lepkie i mokre. Należy jednak oprzeć się pokusie dodania więcej mąki! Wyjęte z automatu ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię, nakryć dużą miską i pozostawić na 15 minut, by odpoczęło.
    3. Blachę do pieczenia oprószyć lekko mąką lub wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z każdej owalny wałek wielkości około 7x35 cm. Położyć chleby na przygotowanej blasze, na wierzchu porobić palcami niewielkie wgłębienia i oprószyć mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
    4. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    5. Jeszcze raz porobić w cieście wgłębienia, a następnie umieścić bochenki w piekarniku na środkowej półce i piec przez 25 do 30 minut. W trakcie pieczenia spryskiwać bochenki wodą co 5 do 10 minut, aby zapewnić chrupkość skórki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis