Chrupiący biały chleb

    Chrupiący biały chleb

    5polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 204 osoby

    Pachnący biały chleb z ładną i chrupiącą skórką. Znakomity na kanapki, świetny na grzanki i tosty, pyszny po prostu z samym masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 łyżki suchych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 475 ml (2 szklanki) wody
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 2 łyżki miękkiej margaryny
    • 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W małej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Pozostawić na 10 minut, aż pojawi się na nich piana.
    2. W dużej misce połączyć mieszankę drożdży z mlekiem, masłem lub margaryną, 4 szklankami mąki i solą i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, i wyrobić po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, aż zrobi się gładkie i elastyczne, przez około 8 minut.
    3. Wnętrze dużej miski posmarować lekko olejem i włożyć do niej ciasto. Obrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podzielić na dwie równe części i uformować chleby. Włożyć oba bochenki do lekko natłuszczonych form wielkości 12x22 cm. Przykryć chleby wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją wielkość.
    6. Spryskać bochenki rozpyloną wodą i piec w temperaturze 200°C przez 20 do 30 minut, lub aż nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą głuchy dźwięk.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MarcinFilinger
    2

    Arcydzieło smaku. - 18 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis