Chrupiąca ryba

    Chrupiąca ryba

    18polubień
    15min.


    Zrobione przez 250 osób

    Próbowałam tego przepisu z różnymi gatunkami tzw. białych ryb i zawsze wychodził świetnie. Do przepisu nie musi być dodana mąka - to dobra wiadomość dla osób uczulonych na pszenicę. Prowadzę targ rybny i podzieliłam się tym przepisem już z wieloma ludźmi - zawsze zyskiwał świetne recenzje. Proponuję podawać z ulubionym sosem tatarskim i frytkami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 95 g (2 szklanki) suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżka czosnku granulowanego
    • 1 łyżka soli ziołowej
    • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 4 filety (po 175 g) z dorsza
    • 450 g (2 szklanki) oleju o smaku masła (do smażenia)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W średniej misce wymieszać płatki ziemniaczane z mąką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową, pieprzem czarnym i cayenne.
    2. Zanurzyć filety rybne w misce z zimną wodą.
    3. W głębokiej patelni lub w frytownicy rozgrzać olej do 175°C.
    4. Obtaczać filety rybne w suchej mieszance i smażyć w rozgrzanym oleju przez 5 minut, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Usmażone filety wyjąć z oleju i położyć na ręcznikach papierowych, aby odciekły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    5

    dzisiaj też wybieram rybkę, ale w trochę innym wydaniu: makaronowozdrowo.wordpress.com/2012/05/28/tagliatelle-ze-szpinakiem-i-swiezym-dorszem/ - 05 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis