Chowder z wędzonym dorszem i pasternakiem

    Chowder z wędzonym dorszem i pasternakiem

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Wspaniały przepis z Nowej Anglii, łączący słodycz pasternaku z bulionem z wędzonego dorsza. Dobrymi zamiennikami dla dorsza są inne ryby z rodziny dorszowatych, jak np. plamiak, rdzawiak, czy brosma. Jeśli lekko wędzony dorsz nie jest akurat dostępny, można użyć 700 g świeżej ryby. Świetnie smakuje w chłodne jesienne wieczory! Podawać z gorącym chrupiącym chlebem i udekorować świeżym szczypiorkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 0,5 kg filetów z dorsza
    • 225 g lekko wędzonego dorsza, usunąć skórę i ości
    • 0,5 cytryny
    • 1 łodyżka świeżego tymianku
    • 0,5 kg pasternaku, drobno pokrojonego
    • 225 g ziemniaków
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 235 ml (1 szklanka) słodkiej śmietanki do ubijania
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Jeśli wędzony dorsz bardzo mocno pachnie dymem, namoczyć go w wodzie na 30 minut, a następnie odcedzić i wypłukać.
    2. W dużym rondlu zalać surowego i wędzonego dorsza wodą, dodać sok z połowy cytryny oraz tymianek. Doprowadzić płyn do łagodnego gotowania. Gotować rybę delikatnie przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy będzie ugotowana i miękka. Przełożyć rybę do miski, a wywar odłożyć na później. Gdy ryba lekko ostygnie, pociąć ją (lub pokruszyć) na kawałki wielkości 2 cm. Odstawić.
    3. W czasie gdy dorsz się gotuje, obrać pasternak i pokroić w plasterki grubości 0,5 cm. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę wielkości 1 cm i umieścić je w misce z wodą, aby nie sczerniały.
    4. W dużym rondlu na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła lub margaryny. Dodać cebulę i podsmażyć aż będzie miękka i złocista. Dodać pasternak, ziemniaki i 3 szklanki wywaru rybnego. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy warzywa zmiękną.
    5. W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. Nie dopuścić do wrzenia. Wmieszać do mieszaniny z warzywami.
    6. Dodać dorsza zwykłego i wędzonego, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem wmieszać pozostałą łyżkę masła. Każdą porcję oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis