Chowder rybny z Bermudów

    Chowder rybny z Bermudów

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 61 osób

    Ten przepis pochodzi z pięknych wysp - Bermudów. Wspaniała kombinacja przypraw i owoców morza tworzy pełen posiłek! Podawać z ciepłym bochenkiem chrupiącego chleba i skropioną ostrym sosem z sherry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonego
    • 2 marchewki, drobno pokrojone
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 papryka zielona, drobno pokrojona
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 l (4 szklanki) soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżki sosu Worcestershire
    • 1 świeża papryczka jalapeño bez nasion, bardzo drobno posiekana
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 500 g filetów z lucjana czerwonego, pokrojonych na kawałki wielkości 2,5 cm (można zastąpić solą lub flądrą)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W garnku na zupę na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać seler, marchew, cebulę, paprykę i czosnek; podsmażać około 8 minut.
    2. Wmieszać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać sok z małży, ziemniaki, pomidory z puszki wraz z sokiem, sos Worcestershire, papryczkę jalapeno, liść laurowy i czarny pieprz. Delikatnie gotować, aż ziemniaki zmiękną, mieszając co około 30 minut.
    3. Dodać rybę. Gotować do momentu gdy mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem, około 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis