Klasyczna amerykańska zapiekanka makaronowo-serowa

    Klasyczna amerykańska zapiekanka makaronowo-serowa

    42polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 401 osób

    Oto klasyczny makaron zapiekany z serem, jaki pamiętam z dzieciństwa. Jeśli ma się ochotę, można do niego dodać suszone pomidory, albo zastąpić pieprz i sól suszonym czosnkiem - ja tak czasem robię by mu dodać ostrości. Takie danie może przynieść dużo radości w sobotni wieczór!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
    • 450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
    2. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Ułożyć na dnie 1/4 ugotowanego makaronu, a na to położyć 1/4 sera. Porozkładać na wierzchu kawałeczki masła i doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć warstwy w tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polać wszystko równomiernie skondensowanym mlekiem.
    3. Piec bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    BarbaraDabrowska
    9

    - - 14 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis