Zaloguj się Zarejestruj się

Klasyczna amerykańska zapiekanka makaronowo-serowa

  • 1komentarz
  • 30polubień
  • 1godz.10min.

Oto klasyczny makaron zapiekany z serem, jaki pamiętam z dzieciństwa. Jeśli ma się ochotę, można do niego dodać suszone pomidory, albo zastąpić pieprz i sól mielonym czosnkiem - ja tak czasem robię by mu dodać ostrości. Takie danie może przynieść dużo radości w sobotni wieczór!

Cordi Tierno

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
  • 450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
  2. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Ułożyć na dnie 1/4 ugotowanego makaronu, a na to położyć 1/4 sera. Porozkładać na wierzchu kawałeczki masła i doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć warstwy w tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polać wszystko równomiernie skondensowanym mlekiem.
  3. Piec bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

BarbaraDabrowska
3

- - 14 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie