Chowder rybny Darlene

    Chowder rybny Darlene

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 65 osób

    Szybki i bardzo prosty chowder. Można go jeść jako danie główne lub jako przystawkę. Ja czasami dodaję wraz z ziemniakami startą marchew żeby dodać walorów estetycznych (nie zmienia smaku zupy).

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki margaryny
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 l (4 szkl.) wody
    • 450 g słodkiej kukurydzy z puszki
    • 1200 ml (ok. 5 szkl.) mleka
    • 1 kg filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Roztopić masło lub margarynę w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 do 10 minut aż zmięknie. Dodać ziemniaki i wodę i gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
    2. Dodać kukurydzę i mleko i dobrze wymieszać całość. Wreszcie, dodać ryby, dobrze wymieszać i pozostawić na ogniu aby zupa dobrze się zagrzała, na około 10 do 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis