Chowder - czyli zupa rybna

    Chowder - czyli zupa rybna

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 502 osoby

    Rybacy z Bodega Bay w Kalifornii podzielili się tym wspaniałym, szybkim i prostym przepisem z moją siostrą w czasie Festiwalu Rybnego. To jedna z najlepszych zup rybnych, jaką kiedykolwiek jadłam, moje dzieci też ją uwielbiają! My dodajemy skwarki z boczku i kilka kropel ostrego sosu, żeby była bardziej pikantna. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki masła
    • 320 g drobno posiekanej cebuli
    • 4 świeże pieczarki pokrojone w plasterki
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 600 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 900 g dorsza, pokrojonego w kostkę wielkości 1,5 cm
    • 1/8 łyżeczki (lub do smaku) przyprawy do ryb
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 240 ml soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)
    • 60 g mąki pszennej
    • 2 puszki (po 350 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę, pieczarki i seler do miękkości.
    2. Dodać bulion i ziemniaki; gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Dodać rybę i gotować kolejne 10 minut.
    4. Doprawić do smaku przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Wymieszać dobrze sok z małży z mąką, a następnie wmieszać do zupy. Zdjąć z ognia i dodać zagęszczone mleko. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis