Chlebek cukiniowy Mamusi

    Chlebek cukiniowy Mamusi

    8polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 6765 osób

    Naprawdę dobry i wilgotny. Dzieci pochłaniają go w oka mgnieniu! Można go też zamrażać i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 375 (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 3 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 450 g (2 i 1/4 szklanki) cukru
    • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 225 g (2 szklanki) startej cukinii
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką dwie foremki po 10x20 cm. Nagrzać piekarnik do 165°C.
    2. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać do miski.
    3. W dużej misce utrzeć cukier z jajkami, wanilią i olejem. Dodać do przesianej mąki i dobrze wyrobić. Dodać cukinię i orzechy i dokładnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanych form.
    4. Piec przez 40 do 60 minut, aż wkłuty w środek patyczek będzie po wyjęciu czysty. Studzić upieczone ciasta nie wyjmując z form przez około 20 minut, po czym wyjąć, aby całkiem wystygły.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    przepis jest bardzo dobry i łatwy w wykonaniu,ciasto zawsze się udaje,nawet jak nie ma cukini zastąpić można kabaczkiem. - 10 wrz 2011

    oleńka
    autor:
    0

    Dobre ciasto, piekłam w jednej keksówce, ładnie wyrosło, było fajnie wilgotne, ale było zdecydowanie za słodkie (a cukru dałam niecałe 2 szklanki). Nie dodawałam orzechów, a i tak wyszło smaczne. Wszystkim bardzo smakowało i ciasto zniknęło w okamgnieniu - 22 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis