Chleb z San Francisco na zakwasie

    Chleb z San Francisco na zakwasie

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 391 osób

    Aby osiągnąć naprawdę dobry smak, użyj dobrego, wypróbowanego zakwasu. (Cebula nie jest typowym dodatkiem do chleba z San Francisco, więc nie traktuj jej obowiązkowo.)

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 650 g (4,75 szklanki) mąki chlebowej
    • 3 łyżki cukru
    • 2,5 łyżeczki soli
    • 7 g suchych drożdży
    • 235 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
    • 2 łyżki miękkiej margaryny
    • 375 g (1,5 szklanki) zakwasu
    • 1 bardzo duże jajko
    • 1 łyżka wody
    • 40 g (0,25 szklanki) posiekanej cebuli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. W dużej misce połączyć 1 szklankę mąki, cukier, sól i suche drożdże. Dodać mleko i miękką margarynę. Dodać zakwas i wszystko wymieszać. Dodawać stopniowo do 3 i 3/4 szklanki mąki lub więcej, zależnie od klimatu.
    2. Położyć ciasto na posypanej mąką powierzchni i ugniatać przez 8 do 10 minut. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i obrócić w niej raz, by pokryło się tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    3. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i odstawić na 15 minut. Uformować bochenki. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Znów pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    4. Jajko rozbełtać z wodą i za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię bochenków. Posypać ewentualnie posiekaną cebulą.
    5. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis