Chleb z rumem i rodzynkami

    Chleb z rumem i rodzynkami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 65 osób

    Ten chleb jest nieco słodszy i bardziej sycący niż inne chleby z rodzynkami. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, namoczyć rodzynki na noc w rumie i odmierzyć do ciasta namoczone.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 łyżki rumu
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżka mleka w proszku
    • 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
    • 1/2 łyżeczki rumowego aromatu do ciast
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Zalać rodzynki rumem i odstawić na 30 minut. Odsączyć.
    2. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Zastosować normalne ustawienia dla półkilogramowego bochenka.
    3. Jeśli automat posiada funkcję "Owoce", dodać rodzynki na sygnał, albo - w przeciwnym wypadku - na około 5 minut przed zakończeniem cyklu wyrabiania ciasta.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis