Chleb z cukinią

    Chleb z cukinią

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1098 osób

    Jest to mój najlepszy chleb cukiniowy, a zawdzięczam go matce. Mam jeszcze inne przepisy, ale ten jest zdecydowanie najsmaczniejszy!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki 10x20 cm

    • 3 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 230 g (2 szklanki) startej cukinii
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować tluszczem i oprószyc mąką wnętrze dwóch foremek wielkości 10x20 cm.
    2. Wbić jajka do dużej miski i dobrze roztrzepać, aż się spienią. Wymieszać z olejem i cukrem. Dodać cukinię i wanilię i wymieszać. Mąkę połączyć z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i orzechami i wymieszać z masą cukiniową. Przełożyć ciasto do dwóch przygotowanych form.
    3. Piec przez 60 do 70 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis