Chleb z batatami

    Chleb z batatami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 359 osób

    Prosto z południowych stanów USA wspaniały chleb o smaku jeszcz-owym: zjesz jeden kęs i chcesz jeszcze! Chleb ten można zamrażać.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 23x13 cm

    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 220 g (1 i 3/4 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 80 ml (1/3 szklanki) wody
    • 200 g (1 szklanka) ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków (batatów)
    • 55 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Połączyć cukier z olejem i dobrze utrzeć. Dodać jaja i wszystko razem ubić trzepaczką. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i gałką muszkatołową i dodać na przemian z wodą do masy z jajami. Domieszać słodkie ziemniaki i posiekane orzechy.
    2. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości 23x13 cm (lub do 2 mniejszych foremek). Piec w temperaturze 175°C przez około 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis