Chleb w 100% pełnoziarnisty

    Chleb w 100% pełnoziarnisty

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 220 osób

    Dobry przepis na chleb pełnoziarnisty z automatu do chleba. Bez automatu też da się zrobić, ale po zagnieceniu trzeba czekać, aż wyrośnie, znowu zagnieść i znowu poczekać.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 700 g

    • 6 g (1,5 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
    • 360 g (3 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżki cukru
    • 1,5 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
    • 1,5 łyżki margaryny
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.
    2. Ustawić funkcję „chleb pełnoziarnisty” lub „chleb zwyczajny”. Nacisnąć przycisk Start.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis