Chleb śródziemnomorski z czarnymi oliwkami

    Chleb śródziemnomorski z czarnymi oliwkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 164 osoby

    Smak tego chleba zależy od oliwek, które do niego włożysz. Możesz użyć na przykład greckie - Kalamata lub Amfissa, hiszpańskie - Arbequina, albo nicejskie.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki suchych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 70 g (1/2 szklanki) posiekanych czarnych oliwek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 1 łyżka kaszki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, czarne oliwki, oliwę i wodę.
    2. Położyć ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Zagniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, tj. około 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośniecia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i ponownie dobrze wyrobić, ugniatając przez 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
    3. Wyjąć na stolnicę i uformować okrągy bochenek. Włożyć do góry nogami do miski wyłożonej lnianą ściereczką obsypaną mąką. Znów pozostawić, aż dwukrotnie urośnie.
    4. Gdy chleb rośnie po raz trzeci, wstawić na dno piekarnika garnek z wodą. Nagrzać piekarnik do 260°C.
    5. Delikatnie odwrócić bochenek na lekko posmarowaną olejem i posypaną kukurydzianą kaszką blachę do pieczenia.
    6. Piec w temperaturze 260°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 30 minut, aż będzie gotowy.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis