Smażone kiszone ogórki

    Smażone kiszone ogórki

    10polubień
    20min.


    Zrobione przez 198 osób

    Wyśmienite panierowane kiszone ogórki, smażone w głębokim oleju. Przepis ten można zastosować także do marynowanej papryki.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka maślanki
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • 0,5 łyżeczki ostrego sosu chili na bazie octu
    • 0,75 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 0,25 łyżeczki soli ziołowej
    • 0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    • 2,25 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,75 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 słoik (900 g) kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki
    • 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużej misce wymieszać 2 jajka z 1/4 szklanki mąki, maślanką, sosem Worcestershire, sosem chili, pieprzem cayenne, solą ziołową i czosnkiem granulowanym.
    2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 szklankami mąki pszennej, solą i 3/4 łyżeczki pieprzu.
    3. Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy do 180°C.
    4. Odsączone ogórki zanurzać w mieszance z maślanką, a następnie obtaczać w mieszance mącznej. Smażyć w głębokim oleju, aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć do smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis