Smażone kiszone ogórki

Wyśmienite panierowane kiszone ogórki, smażone w głębokim oleju. Przepis ten można zastosować także do marynowanej papryki.

MARBALET

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżeczki ostrego sosu chili na bazie octu
  • 0,75 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,25 łyżeczki soli ziołowej
  • 0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,75 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 słoik (900 g) kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. W dużej misce wymieszać 2 jajka z 1/4 szklanki mąki, maślanką, sosem Worcestershire, sosem chili, pieprzem cayenne, solą ziołową i czosnkiem granulowanym.
  2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 szklankami mąki pszennej, solą i 3/4 łyżeczki pieprzu.
  3. Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy do 180°C.
  4. Odsączone ogórki zanurzać w mieszance z maślanką, a następnie obtaczać w mieszance mącznej. Smażyć w głębokim oleju, aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć do smaku

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie