Chleb serowy z cebulą i czosnkiem

    Chleb serowy z cebulą i czosnkiem

    10polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 120 osób

    Chleb ten znakomicie pasuje do spaghetti, sałat, zup, gulaszów, dipów i sosów. Może też być po prostu smaczną, pożywną przekąską.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 250 ml (1 i 1/8 szklanki) ciepłej wody
    • 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 2 łyżki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 3 łyżki pokruszonej suszonej cebuli
    • 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wodę, mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, masło lub margarynę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Ustawić na cykl podstawowy i jasną skórkę.
    2. Na sygnał dźwiękowy lub zgodnie ze wskazówkami producenta wsypać do automatu granulowany czosnek, 2 łyżki płatków cebuli i cały tarty ser. Po zakończeniu cyklu zagniatania posypać ciasto po wierzchu pozostałymi płatkami cebuli.
    3. Napawać się smakiem i aromatem ciepłego i świeżego pieczywa.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PawełGawłowicz
    1

    - 20 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis